V dnešním dalším pokračování speciálu redakce JáRodič.cz na téma rady babky kořenářky si představíme bylinku, kterou zná asi každý - jahodník obecný. S touto rostlinkou jsou spojeny nejen pověry, ale i pohádkové příběhy a například i anglická tradice „jahody se šlehačkou“. Možná vás ale překvapí, že jahodník má i výrazné léčivé účinky. V dnešním příspěvku se o této bylince dozvíte více. Věříme, že zde najdete množství zajímavých informací a také tu správnou inspiraci. Příjemné čtení.
Autor: Aleksandar Momirovic / Freerange.comJahodník obecný, latinsky Fragaria vesca je vytrvalá bylinka z čeledi růžovitých, která roste v lesích, na mezích, na pasekách, na stráních i na dalších místech. Běžně je pro ni používán název lesní jahoda.
Využívají se listy a plody jahodníku. Obsahují třísloviny, vitamín C, minerální látky a další. Z jahodníku se připravuje čaj, odvar, kloktadlo, tinktura, jahody se samozřejmě jí i čerstvé, suší se nebo mrazí. A to není zdaleka vše.
Jahody byly známy a využívány již před mnoha staletími. Dnes je jahodník rozšířen téměř po celém světě.
Jahodník se používá nejen v kuchyni, ale i jako lék a dokonce i v kosmetice.
Lék
Lesní jahody obsahují velké množství vitamínu C. Lze je tedy využít v případech, kdy má tělo nedostatek právě tohoto vitamínu, anebo v době jeho zvýšené potřeby (například při rekonvalescenci). Jahodník působí protizánětlivě, takže se využívá při zánětech střev a žaludku, při dně a revmatismu. Pozitivní účinky má i v případech, že má pacient potíže s ledvinami či s močovým měchýřem a s játry.
Možná překvapí, že jahodník je vhodný i při průjmech. Jahodník také snižuje krevní tlak.
Jahodník lze využít i zevně - jako kloktadlo, a to tehdy, objeví-li se zánět ústní dutiny. Odvar se hodí i na obklady – léčba ran.
Varování: zpravidla nejsou pozorovány žádné vedlejší účinky. Ale pozor – konzumace většího množství jahod může vyvolat alergickou reakci (vyrážku atd.).
Tip: léčivé účinky má jahoda lesní nikoliv zahradní.
Kuchyň
Asi nejlepší a nejchutnější jsou jahody v čerstvém stavu. Samozřejmě se dají i zpracovat a udělat z nich kompot, marmeládu, džem, zmrzlinu atd. Výborné jsou i mléčné koktejly z jahod. Jahody se dávají také do moučníků, do dortů a do zákusků, do ovocných knedlíků. A to není zdaleka vše.
Poznámka: u nás se v kuchyni spíše používají zahradní jahody
Kosmetika
Jahodník má pozitivní účinky na pleť. Přidává se do pleťových masek, výživných krémů, do šampónů, do koupelových pěn a podobně.
Máte rádi lesní jahody? Používáte je v kuchyni? Věděli jste o léčivých účincích jahodníku? Pokud ano, využíváte je v běžném životě? A jakým způsobem? Podělte se s ostatními o své rady, tipy a nápady. Přidat můžete samozřejmě i nějaký vyzkoušený recept na pochoutku z jahod.
Po dlouhá léta byli lidé přesvědčeni, že jediným řešením na nemoci a různé další obtíže jsou léky, které koupí v...