Pozvánka na fondue
V dnešním pokračování Speciálu nejen pro gurmány jsme pro vás připravili tip, jak ozvláštnit rodinnou oslavu. Představíme vám totiž fondue – tradiční (dnes už nejen) sýrový pokrm, který si každý sám připravuje přímo u stolu. A to je na něm právě super, neboť se dá v klidu posedět, u toho si připravovat jídlo a nikam nespěchat. Příjemné čtení a dobrou chuť.
Fondue
Foto: Arnaud 25, CC-BY-SA-3.0Slovo fondue (vyslovuje se fondü/y) pochází z francouzštiny a znamená tavený. Odkud tento pokrm vlastně pochází, není úplně jasné. Údajně jsou to savojské Alpy nebo Švýcarsko. Vzniklo prý tak, že si pastýři rozpouštěli sýr nad ohněm a namáčeli do něj chléb.
Švýcaři považují fondue za národní pokrm.
Druhy fondue
- Sýrové – do roztaveného sýru se namáčí kousky pečiva
- Masové – do tuku se vkládá maso
- Rybí – kousky ryb či mořské plody se namáčí do vývaru
- Zeleninové – kousky zeleniny se namáčí do tuku nebo do vývaru
- Čokoládové – do čokolády se namáčí kousky ovoce (zajímavým tipem jsou i sušenky, piškoty, oříšky atd.)
Příprava fondue
- Fondue se vždy připravuje v nádobě, která bývá vyrobena z kameniny, keramiky či jiného materiálu. Pod nádobou je vařič či svíčka, který/á ji zahřívá. Nádoba je umístěna uprostřed stolu a každý si tak může připravovat pokrm sám.
- Chybět nesmí speciální vidličky - jsou dlouhé a mají zpravidla jen dva zuby. Rukojeť musí být odolná proti teplu (bývá ze dřeva, ale možné jsou i jiné materiály).
- Při samotné přípravě záleží na tom, který druh fondue budete vyrábět – dle toho si připravíte potřebné ingredience. Pokud se rozhodnete pro sýrové, pak je základem sýr. Doporučuje se vybírat takový sýr, který je přímo určen na výrobu fondue. Ale samozřejmě záleží jen a jen na vás. Existuje množství různých receptů, které lze vyzkoušet. Smíchat by se měly minimálně dva druhy sýr. Sýr se rozpustí – například ve víně. Na dochucení se přidává například koření, česnek, pálenka, bylinky či jiné ingredience.
- Na stole by mělo být k dispozici pečivo (francouzská bageta, veka, chléb), různé omáčky a dresinky, zelenina a další dobroty.
- U masových fondue se do nádoby dává horký tuk, ve kterém se maso frituje. U rybích fondue se používá vývar, u čokoládových samozřejmě čokoláda (zajímavou variantou může být třeba i karamel).
Závěr
Znáte fondue? Pokud ano, děláte je doma? Který druh máte nejraději? A co se vám nejvíce líbí na tomto druhu stolování? Jestliže je nemáte, inspiroval vás dnešní článek k tomu, abyste si je pořídili? Podělte se s ostatními o své názory, rady a zkušenosti.
(18. 6. 2014 | redakce)
Tento článek je součástí speciálu:
Speciál nejen pro gurmány „Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu,“ řekl kdysi George Bernard Shaw. Souhlasíte s tímto tvrzením? Ať tak...