Přemýšlíte, co byste nachystali na silvestrovskou oslavu? Rádi byste rodinu i kamarády překvapili něčím novým? V dnešním „labužnickém“ příspěvku jsme pro vás připravili tři vyzkoušené recepty. Příprava je snadná a relativně rychlá a výsledek opravdu chutný. A pokud vás láká experimentování, tak i zde určitě naleznete mnoho příležitostí. Fantazii se totiž meze nekladou. Dobrou chuť.
K přípravě šneků budete potřebovat listové těsto, rajský protlak/kečup, salám (dle vlastního výběru – vhodný je nejen měkký, ale i tvrdý), sýr, bazalku
A můžete začít:
Nejdříve rozválíte listové těsto. Z jedné strany ho potřete rajským protlakem/kečupem. Pak po celé ploše rozložíte salám a sýr (salám i sýr může být buď v plátcích, anebo nakrájený na kousky; množství závisí na tom, jak sytý chcete pokrm mít), posypete lehce bazalkou. Těsto pak zarolujete pevně k sobě (vznikne vám dlouhá roláda) a nakrájíte na plátky. Ty rozložíte na plech pokrytý pečícím papírem a dáte péci – cca 200°C, 20 minut.
Tipy:
šneky lze servírovat jak teplé, tak vychladlé
K přípravě budete potřebovat veku, tavený sýr, vejce, strouhanku, sůl a olej.
Začnete tím, že nakrájíte veku na plátky. Plátek z jedné strany potřete taveným sýrem a přiklopíte druhým plátkem veky. Obalíte v rozšlehaném a osoleném vajíčku a poté ve strouhance. Ještě jednou opakujete.
Obalenou veku vložíte na pánev s horkým olejem, po chvilce otočíte. Chudé rytíře servírujete teplé.
Na tuto lahůdku budete potřebovat veku, vejce, tvrdý sýr, česnek, sůl a olej.
A jak na to?
Nejdříve nakrájíte veku na plátky. Pak nastrouhejte sýr najemno. K němu přidejte vejce a zamíchejte v tužší směs. Osolte a přidejte utřený česnek. Směs natřete z jedné strany na veku a vložte natřenou stranou na pánev s horkým olejem (olej bude jen na dně pánve, aby jím veka zbytečně nenasákla). Po chvilce vyndejte (zlatohnědá barva) a můžete podávat.
Pochutnali jste si? Experimentovali jste při přípravě těchto pokrmů, anebo jste napoprvé postupovali dle receptu? A jaké jsou vaše tipy na silvestrovské dobroty? Co připravujete, má-li vám přijet návštěva? Podělte se s námi i s ostatními čtenáři o své rodinné recepty.
„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu,“ řekl kdysi George Bernard Shaw. Souhlasíte s tímto tvrzením? Ať tak...